17.yüzyılda Muğla çevresini gezen Evliya Çelebi ünlü Seyahatname adlı yazıtında Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi öncesinde kalenin yaptırılması için emir verdiğinden ve kalenin sefer sırasında askeri üs olarak kullanıldığın dan söz eder.
Kaynakta, kalenin ana kaya üzerine dört tabyalı olarak inşa edildiği, düzgün taşlardan örülmüş 400 ayak duvarı olduğu, giriş kapısı üstünde bir kitabe, içerde dizdar, imam, kayyum ve nöbetçiler için birer oda bulunduğu söylenmektedir.
Marmaris'in günümüzdeki konumuna baktığımız zaman ülkemizdeki en çekici tatil yörelerimizden biri olduğunu görmekteyiz. Bu güzel ilçemize ulaşmak için en kısa yol olarak Dalaman Havaalanı bağlantılı bir seyahat planı öneririz. Dalaman Havaalanı şu anda Marmaris'e en yakın havalimanıdır. Yaz sezon boyunca Dalaman'a Avrupa'nın birçok ülkesinden charter seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca yıl boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara'dan yurtiçi uçuşlar da mevcuttur. İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi birçok ilimizden yıl boyunca otobüs bulunmaktadır. Yine yaz sezonu boyunca Marmaris-Rodos arasında modern feribot seferleri bulunmaktadır. Dalaman Havaalanı Marmaris'e 90 km mesafededir.
Marmaris, Akdeniz ile Ege bölgesinin buluştuğu, Türkiye'nin en popüler koylarına ev sahipliği yapan Muğla iline bağlı doğal güzellikleri ile dikkat çeken sahil kasabasıdır. Ortalama 95 bin nüfusa sahip olan ilçenin nüfusu yaz ayları boyunca 300 - 350 bin kişiye yükselmektedir. Turizm açısından Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Marmaris, Ege kıyılarının en büyük tatil yeri konumunda. Ege ile Akdeniz’in buluşma noktasıdır.
Zengin tarihi ve muhteşem doğası ile Marmaris Yarımadası, bu coğrafi konumuyla tarih boyunca sayısız uygarlıkların yerleşim yeri olmuş, çok sayıda limana ve kente ev sahipliği yapmış. Doğal güzellikleri, uzun sahil şeridi, çam ormanlarıyla kaplı tepelerinden muhteşem manzarası, bakir koyları, eşsiz plajları, antik kentleri, yat marinaları ve her türlü aktiviteyi sunmasıyla beraber Marmaris her yıl yüz binlerce turist ağırlamakta.
Marmaris merkezinin Marmaris Kalesi, Marmaris Rıhtımı ve Marmaris Marina ile çevrilmiş bölümü “Tarihi Kent Merkezi” olarak adlandırılmakta. Marmaris Kalesi’nin de bulunduğu tepelik alanda Osmanlı döneminde ait 16’ncı yüzyıldan kalma tarihi yapılar mevcut. Bu tarihi bina ve yapıların pek çoğu zaman içerisinde restore edilmiş ve halen restoran, bar ve mağaza olarak hizmet vermektedir. Ev olarak kullanılan çok az sayıda yapı vardır. Tarihi kent merkezinin dar sokaklarında ahşap evlerin arasında dolaşmak oldukça etkileyici.
Marmaris'in çevresinde bulunan köyler ve beldeler ise; Adaköy, Armutalan, Bayırköy, Beldibi, Bozburun, Hisarönü, Karaca, Orhaniye, Selimiye, Söğütköy, Taşlıca, Turgutköy, Turunç, Yeşil belde, Çamlı, Çetibeli, İçmeler